C
Client
(ελληνικά Πελάτης) Είναι το αντίθετο του Server. Πρόκειται για τον υπολογιστή που ζητάει από τον server να του δείξει κάποιες πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πελάτης είναι ο browser του υπολογιστή σας όταν διαβάζετε αυτό το κείμενο. Server είναι ο υπολογιστής στον οποίο είναι αποθηκευμένο αυτό το κείμενο.
Cpanel
Το Cpanel είναι ο πίνακας ελέγχου του server σας. Από εκεί θα μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες εργασίες όπως δημιουργία email λογαριασμών, διαχείριση αρχείων, εγκατάσταση εφαρμογών όπως WordPress, να παίρνετε αντίγραφα ασφαλείας κλπ. Αν έχετε φιλοξενία με την Digimouse, μπορείτε να δείτε το Cpanel σας πληκτρολογώντας την διεύθυνση https://cpanel.mydomain.gr (αλλάξτε το mydomain.gr με το δικό σας domain name). Για να μπορέσετε να συνδεθείτε πρέπει να δώσετε τα σωστά credentials που λάβατε με την ενεργοποίηση της παραγγελίας σας.
Credentials
(ελληνικά Διαπιστευτήρια) Είναι ο συνδυασμός Username & Password που μας επιτρέπει να κάνουμε login σε κάποια σελίδα.
D
Dedicated Server
Ολόκληρος ο φυσικός server ενοικιάζεται (ή πωλείται) στον χρήστη ο οποίος πλέον τον διαχειρίζεται όπως εκείνος επιθυμεί. Θεωρείται η πιο εξελιγμένη και απαιτητική λύση φιλοξενίας.
Domain Name
(ελληνικά Όνομα Χώρου ή Τομέας) Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κανείς για μια διαδικτυακή παρουσία. Τα domain names στην Ελλάδα τελειώνουν συνήθως με την κατάληξη .gr αλλά όχι απαραίτητα. Μπορεί ένα ελληνικό site να έχει domain name που να τελειώνει σε .com ή .org κλπ. Αυτή η κατάληξη λέγεται TLD (Top Level Domain).
F
File Manager
Ο File Manager είναι το εργαλείο του Cpanel που μας επιτρέπει να ανεβάζουμε, να επεξεργαζόμαστε ή να διαγράφουμε αρχεία στον server μας.
Firewall
Firewall λέμε το τείχος προστασίας που περιβάλλει τον server μας και τον προστατεύει από εξωτερικούς κινδύνους.
I
IMAP
Το IMAP (Internet Message Access Protocol) είναι πλέον ο πιο διαδεδομένος τρόπος λήψης μηνυμάτων από το mailbox, δηλαδή την «ταχυδρομική θυρίδα» μας που βρίσκεται στον server. Με το IMAP ο κάθε client (πχ Outlook, Thunderbird κλπ) συνδέεται στον server και διαχειρίζεται το mailbox αλλά τα μηνύματα παραμένουν εκεί, σε αντίθεση με το POP3 που τα κατεβάζει στον υπολογιστή και τα διαγράφει.
IP address
Όλοι οι υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ και γενικά συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο έχουν και από μία IP address. Βασικά, έχουν περισσότερες από μία αλλά ας μείνουμε σε αυτή που λέμε Public IP Address. Η Public IP Address του υπολογιστή που φιλοξενεί το κείμενο που διαβάζεται είναι η 144.208.72.125. Αδύνατον να την θυμάστε. Αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Αν θέλετε να δείτε την δική σας Public IP αυτή την στιγμή, πηγαίνετε σε αυτό το site. Φαίνεται με μεγάλα γράμματα στην κορυφή της σελίδας. Αλλά το πιθανότερο είναι πως αν ξαναμπείτε στο ίδιο site μετά από μερικές ημέρες, θα έχει αλλάξει. Γιατί η Public IP Address σας μάλλον δεν είναι στατική. Δηλαδή, αλλάζει από τον πάροχό σας τακτικά.
L
Login
(ελληνικά Είσοδος ή Σύνδεση) Η διαδικασία που απαιτείται για να έχουμε πρόσβαση σε λειτουργίες κάποιας σελίδας που δεν έχουν οι απλοί επισκέπτες.
Logout
(ελληνικά Έξοδος ή Αποσύνδεση) Όταν έχουμε πλέον ολοκληρώσει τις εργασίες που θέλουμε να κάνουμε σε μια σελίδα, μπορούμε να ζητήσουμε την αποσύνδεσή μας από αυτή μέσω του Logout. Πολλά sites μάς αποσυνδέουν αυτόματα μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος που δεν είμαστε ενεργοί.
M
Malware
Malware είναι κακόβουλο λογισμικό/κώδικας που μπορούν οι επιτήδιοι hackers να τοποθετήσουν σε έναν προβληματικό ιστότοπο, εκμεταλλευόμενοι «τρύπες» στον κώδικα. Μέσω του malware μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, αρχεία αλλά και να εκτελέσουν επιθέσεις σε άλλα δίκτυα, να στείλουν spam κλπ.
mySQL database
Η συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων που βλέπετε στο διαδίκτυο είναι αποθηκευμένα και οργανωμένα σε βάσεις δεδομένων. Η mySQL είναι από τους πιο δημοφιλείς τύπους.
P
POP3
Το POP3 είναι ένας τρόπος λήψης μηνυμάτων από τον mail server που δεν χρησιμοποιείται πλέον τόσο πολύ καθώς το POP3 σβήνει τα μηνύματα από τον server περιοδικά. Οπότε τα μηνύματα βρίσκονται μόνο στον υπολογιστή που τα «κατέβασε» με POP3.
Password
(ελληνικά Κωδικός Πρόσβασης) Μαζί με το Username είναι ένα από τα δύο διαπιστευτήρια που είναι απαραίτητα για να κάνουμε login σε κάποια σελίδα. Αν το ξεχάσουμε μπορούμε να το κάνουμε reset δλδ να ζητήσουμε “επαναφορά κωδικού”. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε έναν τυχαίο συνδυασμό λατινικώς γραμμάτων, αριθμητικών χαρακτήρων και ειδικών χαρακτήρων για password.
phpMyAdmin
Το phpMyAdmin είναι ένα δημοφιλές εργαλείο του Cpanel για την διαχείριση των βάσεων δεδομένων. Δεν συνίσταται η χρήση του από μη ειδικούς.
S
SMTP
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) είναι το πρωτόκολο αποστολής μηνυμάτων.
SSL Certificate
(ελληνικά Πιστοποιητικά SSL) Τα SSL Certificates είναι μια επιπλέον προστασία για τον ιστότοπό μας. Η Digimouse προσφέρει δωρεάν το SSL στους πελάτες της. Οπότε αντί του κλασικού http στην αρχή της διεύθυνσης χρησιμοποιούμε το https. Τότε εμφανίζεται και το λουκέτο στην διεύθυνση URL. Το Google υποβιβάζει τα sites που δεν έχουν SSL.
Server
(ελληνικά Διακομιστής) Ο υπολογιστής στον οποίο είναι αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για να εμφανιστεί, πχ, μια ιστοσελίδα.
Shared Hosting
Είναι ο πιο δημοφιλής και οικονομικός τύπος φιλοξενίας. Ένας φυσικός server διαμοιράζεται σε πολλούς (μερικές φορές σε αρκετές εκατοντάδες) χρήστες.
Softaculous
Το Softaculous είναι μια προσθήκη στο Cpanel που απολαμβάνουν όλοι οι πελάτες της Digimouse και που επιτρέπει την προσθήκη δημοφιλών εφαρμογών (όπως WordPress, Joomla κλπ) σχεδόν στιγμιαία.
Subdomain
Τα Subdomains είναι προθέματα πριν το κανονικό σας domain. Πχ, στην περίπτωση του demo.mydomain.gr το subdomain είναι το demo.
T
TLD
Το TLD είναι ακρωνύμιο για το πλήρες Top Level Domain. Είναι οι καταλήξεις των domain names παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το πιο συνηθισμένο TLD είναι το .gr .
U
URL
URL (Uniform Resource Locator) είναι η διεύθυνση που αντιπροσωπεύει κάθε site, κάθε σελίδα, κάθε άρθρο και κάθε εικόνα που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Την βλέπετε στην κορυφή του παράθυρου του browser σας.
Username
(ελληνικά Όνομα Χρήστη) Είναι το ένα από τα δύο πιο συνηθισμένα credentials που απαιτούνται για να κάνουμε login σε μια σελίδα. Μπορεί να είναι μια λέξη (το όνομά μας με λατινικούς χαρακτήρες) ή και το email μας. Σε αντίθεση με το Password, το Username δεν μπορεί να αλλάξει.
V
VPS
Το VPS (Virtual Private Server) είναι κάτι ανάμεσα στο Shared Hosting και στον Dedicated Server. Σε αντίθεση με το Shared Hosting, οι πόροι που αφιερώνονται σε κάθε χρήστη είναι απόλυτα μετρήσιμοι και καθορισμένοι.
W
Webmail
Όταν χρησιμοποιούμε έναν browser (πχ Chrome, Firefox, Safari) για να δούμε τα εισερχόμενα email, να στείλουμε μηνύματα ή να διαγράψουμε κάποια παλιά, τότε κάνουμε χρήση του Webmail, του email μέσω του www πρωτοκόλου δηλαδή. Οι πελάτες της Digimouse μπορούν να δουν τα δικά τους email στην διεύθυνση https://webmail.mydomain.gr όπου στη θέση του mydomain.gr θα βάλουν το δικό τους domain.